Tegoroczna Konferencja w Licheniu była dla nas wyjątkowa. Po raz dziesiąty spotkaliśmy się by rozmawiać o polskim rolnictwie, jakości żywności, budowaniu świadomości konsumentów i rolników, ale również o doradztwie i edukacji w zakresie naturalnych technologii. Dwa dni obrad stanowiły okazję do wymiany doświadczeń i dyskusji z praktykami. Były również szansą by nagrodzić tych, którzy swoim zaangażowaniem, codzienną pracą i umiejętnością dzielenia się wiedzą i doświadczeniami wspierają działania na rzecz upowszechniania biologizacji i wdrażania naturalnych technologii w rolnictwie. W tym roku Laureatem Nagrody SIEWCY został p. Grzegorz Szetyński – wiceburmistrz bielski, ogrodnik i szkółkarz.
Nagrodą MATECZNIK uhonorowana została p. Basia Wójcik – edukatorka i animatorka społeczna oraz właścicielka Podbeskidzkiego Centrum Mikroorganizmów w Kaniowie.
Wyróżnieniem MIĘDZY WIEDZĄ A MIEDZĄ, przyznanym przez dr Czesława Siekierskiego – Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego nagrodzeni zostali:
- Renata i Marek Brunka
- Jan Czaja
- Zbigniew Chajęcki
- Rafał Dądela
- Włodzimierz Domagalski
- Elżbieta Duran
- Michał Fedosz
- Barbara Grzyb
- Marian Hadrian
- Mirosław Hartwich
- Izabela i Jarosław Jaglarzowie
- Grażyna Jakubowska
- Zenon Jasielon
- Jarosław Jochemczak
- Paweł Karkocha
- Arkadiusz Kartus
- Piotr Krajewski
- Urszula Kurant
- Dorota Metera
- Edward Majchrowski
- Mariusz Maślanka
- Andrzej Mazur
- Wioletta Mysiewicz
- Wojciech Olszanowski
- Janusz Podstawka
- Ryszard Rabeszko
- Tadeusz Rolnik
- Grażyna i Mirosław Serafinowiczowie
- Wojciech Sowiński
- Ryszard Stanek
- Maria i Zbigniew Stępień
- Edward Warych
- Dariusz Wierzbowski
- Barbara Wójcik
Konferencji, jak co roku towarzyszył kiermasz wyrobów naturalnych. Poza sporą dawką probiotyków i suplementów diety, można było kupić ekologiczne warzywa i owoce, przetwory, miód, mąki i kasze oraz poznać wyjątkowe, naturalne sposoby wspierania odporności. Kiermasz cieszył się dużym zainteresowaniem.
Nasi prelegenci
Konferencja w Licheniu to przede wszystkim okazja do tego aby oddać głos praktykom. Dlatego choć wśród naszych prelegentów, nie zabrakło przedstawicieli świata nauki, chcieliśmy aby o swoich doświadczeniach mogli opowiedzieć przede wszystkim rolnicy i doradcy. Oto nasi wykładowcy:
Barbara Wójcik
prowadzi Podbeskidzkie Centrum Mikroorganizmów w Kaniowie, jest edukatorką i aniomatorką działań upowszechniających biologizację i naturalne rolnictwo w regionie Bielska-Białej.
Praca u podstaw – edukacja i praktyka na rzecz naturalnego środowiska
„Kiedy w 2013 r. zaczęłam poznawać świat mikroorganizmów i ich pozytywnego wpływu na środowisko, zdałam sobie sprawę, jak wiele jest jeszcze do zrobienia i że konieczna jest edukacja w tym zakresie. Edukacja ta, ma dla mnie charakter pracy u podstaw. (…) Podmiotem tej pracy jest dla mnie rolnictwo i biologizacja. Obejmuje ona kilka kluczowych obszarów:
- Świadomość istoty rolnictwa – nierozerwalne relacje pomiędzy miastem i wsią, oraz ich wpływ na wytwarzanie pełnowartościowej żywności.
- Odkrywanie na nowo praw natury – wartość jaką stanowi siła rodna gleby i bioróżnorodność jest nie do przecenienia, trzeba tylko o tym głośno mówić.
- Ścisły związek gospodarstwa rolnego ze środowiskiem naturalnym – wpływ rolnictwa na stan środowiska jest ogromny, a świadomość w tym zakresie bardzo ograniczona.
- Edukacja i doradztwo – ponieważ wieś wciąż pozostaje podstawowym miejscem wytwarzania żywności, konieczna jest edukacja i doradztwo rolnicze w zakresie biologizacji i naturalnych technologii.
- Niezaprzeczalny fakt, w gospodarstwie rolnym wszystko ma swój porządek, rytm zależny od klimatu, pór roku, zjawisk atmosferycznych – to ważne w doradztwie, które powinno te fakty brać pod uwagę.
- Rolnictwo oparte na naturalnych technologiach pokazuje, że wartością jest czas, czekanie jest wartością. Uczenie się tej cierpliwości przynosi nie tylko zrozumienie naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie, ale też w gospodarstwie przynosi konkretne korzyści ekonomiczne i mierzalne efekty.
Grzegorz Szetyński
Wicestarosta Bielski, prowadzi rodzinne gospodarstwo ogrodnicze o specjalizacji: szkółkarstwo.
Biologizacja i w polu i w urzędzie
Aleksander Kartus
Czas na naturalne technologie w sadzie
„Nasze Ekologiczne Gospodarstwo Sadownicze o areale 19 ha, położone jest w gminie Biała Rawska, województwo łódzkie. Część gospodarstwa znajduje się w malowniczej wsi Marchaty na południowych obrzeżach Białej Rawskiej w otoczeniu lasów i łąk. Druga część znajduje się we wsi Żurawia po zachodniej stronie Białej Rawskiej. Sad jabłoniowy zajmuje 12 ha; czereśnia 1ha, śliwa 1 ha, 2 ha łąki, 3 ha las. Gleby są lekkie (piaski) III-V, zawartość próchnicy 2.0-2,9%; optymalna zasobność w mikro i makroelementy.
NASADZENIA W GOSPODARSTWIE – JABŁONIE: Golden Milenium, Chopin, Sawa, Topaz, Złota Reneta, Gala Must
CZEREŚNIE:Kordia, Sylwia, Wanda, Hadson, Sumitt
ŚLIWY: Węgierka korzeniówka, Empres, Prezydent
GRUSZE: =Lukasówka, Klapsa
Oprócz gospodarstwa ekologicznego od 9 lat prowadzimy Centrum Mikroorganizmów w Białej Rawskiej. Z każdym rokiem poszerzamy naszą ofertę o nowe preparaty przeznaczone zarówno do rolnictwa ekologicznego, jak i konwencjonalnego, tj.: nawozy organiczne, biostymulatory i inne preparaty biologiczne. Sami posługujemy się nimi we własnym gospodarstwie, ale również polecamy w innych gospodarstwach ekologicznych jak i również konwencjonalnych.”
Zbigniew Chajęcki
Jak wytwarzać pełnowartościową żywność ekologiczną – doświadczenia rolników i sadowników
dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO
Ekologia w sadownictwie – dlaczego warto?
Elżbieta Duran
Rzecznik mikroorganizmów
„Kim jest rzecznik? To ktoś, kto reprezentuje określoną grupę, wsłuchuje się w jej problemy i przedstawia je na forum ogólnym, starając się jednocześnie znaleźć rozwiązania. Prof. Higa zawarł w swojej książce dość prosty model funkcjonowania świata mikroorganizmów: dwie grupy liderów, niezbyt liczne, ale nadające kierunek to probiotyki i patogeny. Grupa trzecia, to mikroorganizmy podążające za liderem. Wszędzie tam, gdzie grupą wiodącą są mikroorganizmy probiotyczne, pożyteczne mamy do czynienia z procesami służącymi zdrowiu i życiu. Problemy zaczynają się wtedy, gdy zostaje zaburzona równowaga i „władzę przejmują” patogeny. Jako rzecznicy stale uczymy się dostrzegać w środowisku oznaki dysbiozy (zaburzenia w stanie równowagi mikrobiologicznej) i szukać rozwiązania powstałych w jej wyniku problemów. Organizujemy spotkania, konferencje, warsztaty, na których pożyteczne mikroorganizmy naszymi ustami komunikują. Mówią, ile dobrych rzeczy mogą dla nas zrobić i ostrzegają przed działaniami, które je niszczą, szkodzą środowisku i nam samym. Naszym celem jest budzenie świadomości i odpowiedzialności za środowisko, w którym żyjemy i pracujemy. Każdy z nas powinien dbać o otaczający go mikrobiom i umieć wsłuchać się w to, co nam podpowiada.”
Leonard Pawlik
Historia jednego pola z mikroorganizmami w tle
„Pochodzę z małej podkrakowskiej wsi. Moja historia z mikroorganizmami zaczęła się 8 lat temu, choć o technologii słyszałem już wcześniej. Na początku podchodziłem do sprawy obojętnie, wręcz sceptycznie. Uważałem, że stosowanie pożytecznych mikroorganizmów to zbędny wydatek i dodatkowa praca. O tym, jak bardzo się myliłem przekonałem się po kilku latach stosowania ich we własnym gospodarstwie.
Dziś, razem z żoną prowadzimy 10 ha gospodarstwo nastawione na uprawy i chów bydła. Ziemie mamy ciężkie, w tym gliny, rędziny i łąki. Uprawiamy zboże, ziemniaki, od niedawna kukurydzę, na łące – trawę. Pierwszy raz sięgnąłem po mikroorganizmy, bo czułem, że jestem pod ścianą. Choć pole było dobrze zwapnowane, ciężko było nam uprawiać, ze względu na ogromne bryły jakie się na nim tworzyły. Ciągnik C330, który wtedy miałem był zdecydowanie za słaby, żeby zastosować odpowiednie agregaty uprawowe. Bryły próbowałem rozbić kultywatorem, glebogryzarką, bronami – wszystko z marnym skutkiem. Plony tak znacząco spadły, że niewiele więcej się zbierało aniżeli wsiało. Wtedy pomyślałem, że warto wypróbować pożyteczne mikroorganizmy.”
Tadeusz Rolnik
Superżywność z prastarych zbóż i nie tylko
Piotr Królikowski
Działpol – naturalne technologie w chowie bydła mlecznego
prof. dr hab. Adam Wojdyła
Ochrona róż przed mączniakiem prawdziwym z wykorzystaniem aminokwasów i mikroorganizmów
Mirosław Prycik
Czy projekt Zielona Dolina Żywności i Zdrowia ma szansę bez probiotechnologii?
„Każdy z nas chciałby żyć w środowisku czystego powietrza, świeżej, zdrowej wody, zielonych lasów i pachnących łąk. Każdy chciałby mieć nieograniczony i nieskrępowany dostęp do zdrowej żywności w normalnej cenie. Ja na pewno, dlatego od 13 lat zajmuje się probiotechnologią. Od roku uczestniczę w spotkaniach towarzyszących projektowi Dolny Śląsk Zielona Dolina Żywności i Zdrowia. Projekt ma już blisko 4 letnią historię. Pomysłodawcą jest prof. Tadeusz Trziszka JM Rektor UP we Wrocławiu. (…)”
Janusz Podstawka
Od chmielu do kombuchy – rolnictwo w tradycji rodziny Podstawków
ks. prof. dr hab. Bogumił Gacka
Godność i odpowiedzialność rolnika wobec Natury
Dorota Metera
Żywność wysokiej jakości – trendy polskie i europejskie
Jan Czaja
Ekologia! To jest to! Współpraca ekologicznych rolników w skracaniu łańcucha dostaw
Edward Majchrowski
Naturalne technologie oczami doradcy rolnego
Ryszard Szołtysek
Zdrowie w siedem dni
Sławomir Gacka
Probiotechnologia – naturalne rozwiązanie gospodarczych i legislacyjnych wyzwań
dr Czesław Siekierski
Polska żywność – marka, którą warto budować