Konferencje
VIII Ogólnopolska Konferencja – Podsumowanie
W dniach 12 i 13 września, w Licheniu Starym odbyła się już VIII Ogólnopolska Konferencja z cyklu „Pożyteczne mikroorganizmy dla nowoczesnego rolnictwa”, pt.: Człowiek i środowisko. Jedno zdrowie – wspólna odpowiedzialność. Konferencja poświęcona była zagadnieniom z obszaru rolnictwa, gospodarki komunalnej i medycyny. Jej celem było upowszechnianie Koncepcji Jednego Zdrowia, która zakłada, że zdrowie człowieka zależy od zdrowia gleby, roślin i zwierząt. Zaproszeni wykładowcy to doświadczeni specjaliści z obszaru medycyny, weterynarii oraz rolnictwa.
Konferencja wpisała się w najnowsze trendy gospodarcze, które wyznaczają kierunki rozwoju gospodarki cyrkularnej, w tym naturalnych technologii. Wszyscy prelegenci zgodnie potwierdzają, że stosowanie biologicznych czynników w różnych obszarach życia: w uprawie roślin, w chowie zwierząt, w rewitalizacji środowiska oraz w profilaktyce zdrowia jest konieczne by wprowadzić w życie Koncepcję Jednego Zdrowia.
Serdecznie dziękujemy prelegentom oraz uczestnikom za udział w Konferencji. Mamy głęboką nadzieję, że zarówno pod względem merytorycznym jak i organizacyjnym to wydarzenie spełniło Państwa oczekiwania.
Dziękujemy również Markowi Woźniakowi – Marszałkowi Województwa Wielkopolskiego – za objęcie Konferencji Patronatem Honorowym; patronom medialnym – Polskiemu Radiu S.A. i magazynowi AGRO, Warszawskiemu Rolno-Spożywczemu Rynkowi Hurtowemu SA – za mecenat Konferencji oraz partnerom merytorycznym: Polskiej Izbie Technologii i Wyrobów Naturalnych oraz ProBiotics Polska Sp. z o. o. Dziękujemy za wsparcie i pomoc w przygotowaniu Konferencji. Jesteśmy głęboko przekonani, że wspólne działania przyczynią się do upowszechniania Koncepcji Jednego Zdrowia.
Program konferencji
Poniedziałek 12.09.2016
I. Biologizacja w rolnictwie i zdrowiu człowieka
Biologizacja – odnowa zdrowego życia. Polska koncepcja Jednego Zdrowia
Stanisław Kolbusz – Stowarzyszenie Ekosystem-Dziedzictwo Natury, Warszawa
Stan środowiska naturalnego – wybrane zagadnienia i badania naukowe
dr Roman Izdebski – Polska Izba Technologii i Wyrobów Naturalnych, Warszawa
Korporacyjny model gospodarki żywnościowej – zagrożenie dla środowiska i człowieka
prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak – Politechnika Rzeszowska
Wpływ pożytecznych mikroorganizmów na wydajność aparatu fotosyntetycznego roślin
dr hab. Mohamed Hazem Kalaji, prof. SGGW w Warszawie
Michał Świątek – Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku
Reakcja pszenicy ozimej na różne dawki probiotyku
dr inż. Jacek Wereszczaka – Agro-Eko-Land, Szczecin
Edukacja i praktyka. Doświadczenia Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu z probiotechnologią
Wioletta Kmiećkowiak – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Poznań
II. Probiotechnologia w chowie i hodowli zwierząt
Suplementacja ziołowa i probiotyczna jako droga do eliminacji antybiotyków
lek. wet. Łukasz Latała – LADROB, Opole
Zastosowanie probiotechnologii w hodowli bydła mięsnego rasy Limousine
Patryk Szerfenberg – rodzinne gospodarstwo rolne, Gniezno
Wpływ probiotycznych mikroorganizmów na wyniki chowu karpi w stawach
dr Mirosław Cieśla – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wpływ zastosowania ProBio Emów na jakość mleka oraz warunki mikroklimatu w oborze krów mlecznych.
Wyniki całorocznych obserwacji w ramach prac magisterskich Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie
Tadeusz Maciejewski – Licencjonowany Doradca Probiotechnologii, Chotomów
Mikroorganizmy w życiu pszczoły
Roman Bułka – Gospodarstwo Pszczelarskie MED-APIS, Niezabyszewo
III. Probiotechnologia w uprawie roślin
Rola i znaczenie biologicznych czynników w uprawie i ochronie roślin
prof. dr hab. Ewa Solarska – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Stabilizacja zasobności odżywczej gleby przy pomocy kompozycji pożytecznych mikroorganizmów
w oparciu o kilkuletnie doświadczenia gospodarstw z terenu Małopolski
Elżbieta Duran – Małopolskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów w Młodziejowicach
Wpływ sposobu uprawy roślin na ich mikrobiom
Marcelina Olszak – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wpływ probiotyków na jakość jabłek oraz orzechów laskowych i ich zdolność przechowalniczą
dr inż. Bogumił Markuszewski – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wtorek 13.09.2016
Dorobek Kręgu ZDROWA ZIEMIA
Innowacyjność ProBio Emów. Natura intruzem systemu
Bogusław Górski dr inż. – Wytwórnia Probiotyków, Bratuszyn
Organizacja rynku warzyw ekologicznych świeżych i przetworzonych – projekt współpracy w ramach Polskiego Klastra Technologii Mikrobiologicznych
Piotr Krajewski – Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Krajewscy, Wilczkowice Dolne
Mechanizmy wspomagania wzrostu roślin przez pożyteczne mikroorganizmy izolowane ze środowiska – wyniki badań realizowanych w Instytucie Technologii Mikrobiologicznych
Michał Świątek – Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku
Metoda KWADRANT-Ekosystem w gospodarce komunalnej i rewitalizacji środowiska
Pozyskiwania surowców z organicznych odpadów komunalnych
dr inż. Daniel Kopiec – Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Błoniu Sp. z o.o.
Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów w różnych technologiach kompostowania
dr hab. Wojciech Stępień – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Metoda KWADRANT-Ekosystem w gospodarce komunalnej i rewitalizacji środowiska
Wiesław Zembrzycki – Kwadrant-Ekosystem, Warszawa
Probiotechnologia dla zdrowia człowieka
Holistyczne podejście w leczeniu chorób nowotworowych i chorób przewlekłych
dr hab. Anil Agrawal, prof. nadzw. – Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
Probiotyki – klucz do zdrowia człowieka. Najnowsze doniesienia naukowe
dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń – Polska Akademia Dietetyki i Mikroodżywiania, Katowice
Borelioza – kontrowersje wokół diagnozy, leczenia i przenoszenia choroby. Rola żołądkowego kwasu solnego w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym
dr Józef Krop – Eco Health and Wellness Center Inc., Kanada
Gospodarstwo ProBio Ekonomiczne. Zdrowie zaczyna się od zdrowej gleby
Sławomir Gacka – ProBiotics Polska Sp. z o.o., Bratuszyn